Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Conducerea ASF, explicații în Parlament despre colapsul Euroins. Fondul de Garantare trebuie să acopere o gaură de 250 de milioane de euro

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a dat explicații, luni, în comisiile de specialitate din Parlament despre motivele pentru care a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România.

20/03/2023 , 13:52

Președintele ASF, după controlul Euroins: ”S-au găsit la această companie extrem de multe deficiențe”

Președintele ASF a declarat că gaura produsă de Euroins se ridică la 250 de milioane de euro, sumă care trebuie să o acopere Fondul de Garantare. Nicu Marcu a amintit că în urmă cu doi ani și jumătate, când a preluat conducerea instituției, companiile de asigurare City Insurance și Euroins ”dețineau 80% din piața RCA”.

”În niciun stat nu există așa ceva, nu există acest lucru ca două companii să poată să dețină o cotă de piață atât de mare. De ce s-a întâmplat acest lucru?

Au practicat niște tarife foarte mici, nesustenabile, și în al doilea rând, sunt foarte puține companii care acționează în piață, iar companiile serioase s-au retras văzând practica pe care o folosesc aceste companii”, a afirmat Nicu Marcu.

Președintele ASF a precizat că a dispus ”două analize complexe pe ultimii cinci ani” referitoare la City și Euroins.

”Această companie (City) avea niște practici incorecte, frauduloase, lucru cu care ne-a ținut în loc extrem de mult.

În condiții normale dacă puteam să verificăm acele conturi care existau prin Insulele Cayman sau conturile false care au fost în Elveția, dacă aveam acele informații într-un timp rezonabil, puteam să luăm decizii mult mai rapide. Absolut tot s-a trimis la Parchet, inclusiv acele analize făcute de către noi.

La compania Euroins, lucrurile au stat total diferit. A fost dispus un audit independent împreună cu autoritatea europeană de reglementare prin care toate companiile de asigurare din România au fost auditate și în urma acestui audit s-au găsit la această companie extrem de multe deficiențe care ne-au determinat pe noi să le impunem măsuri pe care să le ducă la îndeplinit.

Colaborarea cu această companie a fost extrem de dificilă pentru că nu furnizau documente, informații. Controalele s-au dispus aproape lunar, controale inopinate și contorale permanente. În urma acestor controale, a fost destituită conducerea companiei”, a mai spus Nicu Marcu.

La rândul său, senatorul PSD, Daniel Zamfir, a amintit că „avem al doilea faliment major în ultimii doi ani de zile”.

”Avem o situație în care polițele RCA au crescut cu peste 250%. Există și o propunere de tarife de referință pe care am văzut-o săptămânile trecute.

De asemenea, suntem în situația în care asigurații nu își primesc la timp banii.

Fondul de Garantare nu are în momentul ăsta fonduri suficiente pentru a acoperi această pagubă”, a mai spus Daniel Zamfir.

În acest sens, reprezentanții ASF au propus revenirea la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, în martie 2022.

Soluția cu care venim noi, propunerea pe care o vom transmite colegilor de la minister este de revenire la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, în martie 2022.

Este o soluție pe care o propunem pe baza analizei realizate împreună cu o companie de asigurare care să avantajeze deopotrivă consumatorii, fără să aducă în același timp perturbări majore în această piață, practic asiguratorii vor oferi polița de răspundere civilă auto RCA la prețurile pe care le-au practicat cu un an în urmă.

Dacă se va adopta propunerea cu care vine Autoritatea de practicare a prețurilor, de revenire la prețurile practicate anul trecut, asta va însemna de fapt că asigurații, adică toți aceia dintre noi care vom cumpăra polița RCA nu vom mai suporta costul inflației, adică majorarea prețului de piață din ultimul an și știm foarte bine că inflația s-a dus undeva la 16%.

Mai mult, în soluția cu care venim ca propunere, prețurile practicate de companii la polițele RCA nu vor putea fi crescute în perioda următoare, peste valorile la care făceam referire, martie 2022, evident pentru o perioadă determinate de timp. Noi propunem o perioadă de 6 luni, o perioadă care să permit o reechilibrare a pieței”, a afirmat Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.

În Senat, la ora 12 a început ședința comună a Comisiei Economică, Industrii și Servicii și a celei de Buget, Finanțe, Activitate bancară și Piață de capital. Parlamentarii au discutat despre tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, publicate de ASF în data de 7 martie 2023, impactul asupra pieţei asigurărilor şi asupra consumatorilor, situaţia controalelor şi măsurilor luate de ASF în raport cu reglementărilor legale în vigoare în piaţa asigurărilor, cu precădere acţiunile întreprinse în legătură cu societatea Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA şi situaţia plăţilor de indemnizaţii/despăgubiri efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca urmare a falimentelor unor asigurători precum Astra S.A., Carpatica Asig S.A. şi City Insurance SA.

La şedinţă a fost invitată conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

USR a depus vineri o cerere oficială pentru revocarea din funcție a actualei conducere a ASF de către Parlament.

”Ce se întâmplă cu Euroins este o nouă țeapă pe piața de asigurări, o țeapă la care ASF este complice. Am avut City Insurance în 2022, astăzi este Euroins.

ASF trebuia să supravegheze și i-a lăsat în continuare pe cei de la Euroins să vândă RCA, asigurări care acum nu mai au nicio acoperire.

De asemnea, USR solicită demararea procedurii de numire a unei conduceri la ASF. E timpul să alegem profesioniști în astfel de funcții. Din cauza conducerii ASF, a PSD și PNL, partidele care i-au numit, plătim miliarde și miliarde de lei de la buget, din banii fiecăruia. ”, a scris Cătălin Drulă, președintele USR, pe Facebook.

De cealaltă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că solicitarea USR de revocarea din funcție a conducerii ASF este un demers populist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE