Direct naar artikelinhoud
Luchtkwaliteit

Vlaanderen en Brussel geven schoolstraten zuurstof

Meer budget om luchtvervuiling en onveiligheid in schoolomgeving aan te pakken
Beeld Murillo de Paula / Unsplash

Vlaams minister van Omgeving Schauvliege (CD&V) wil meer budget vrijmaken voor gemeenten met schoolstraten, die 's ochtends en 's avonds afgesloten zijn voor het autoverkeer. Ook het Brussels Gewest trekt voortaan elk jaar 1 miljoen euro uit voor schoolstraten.

Eind juni, vlak voor de grote vakantie, sloten 600 kinderen en ouders hun schooljaar af met de bezetting van het drukke Saincteletteplein in Brussel. Het was het eindpunt van maandenlang actievoeren aan de Brusselse schoolpoorten, onder het motto 'Help, ik stik'. 

Bij de start van het schooljaar komt de Brusselse regering met een plan. Met de oprichting van een schoolstratenfonds wil ze jaarlijks 1 miljoen euro besteden aan het inrichten van schoolstraten. Die straten weren de auto, minimaal bij het begin en het einde van de schooldag. 

"Met dat bedrag kunnen een 50-tal schoolstraten per jaar worden geïnstalleerd", zegt Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). Het zal aan de gemeenten zelf zijn om aanvragen daarvoor in te dienen. Samen met minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) en minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) wil Debaets zo in Brussel "van schoolstraten het nieuwe normaal maken". 

De Brusselse regering lanceert vandaag ook de sensibiliseringscampagne 'Zet uw motor uit', gericht op ouders die met draaiende motor op hun kinderen wachten aan de schoolpoort. En vanaf januari start er een onderzoek naar de luchtkwaliteit in 50 Brusselse scholen onder de naam ExpAir. 

'We willen van schoolstraten het nieuwe normaal maken'
Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid (CD&V)

Ook de Vlaamse regering schakelt een versnelling hoger tegen luchtvervuiling. In juni lanceerde minister van Onderwijs Crevits (CD&V) de campagne 'Paraat voor schoolstraat', die gemeenten zoveel mogelijk ertoe aanzet om de straten rond scholen autovrij te maken. 

Op de bijbehorende website lieten ondertussen 86 scholen hun interesse blijken. Meer dan een kwart daarvan zijn Nederlandstalige scholen uit het Brussels Gewest, vermoedelijk door de protesten vorig schooljaar. 

Lees ook het standpunt van Barbara Debusschere: Schoolstraten zijn hoopgevend, maar het mag daar niet bij blijven

Veiliger

Negen scholen hebben al een aanvraag ingediend bij hun gemeente, twee verkregen een toestemming en vijf hebben ook effectief al een schoolstraat. De middelen daarvoor kunnen komen uit de 20 miljoen euro die Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in juni vrijmaakte voor veiligere schoolomgevingen. 

"Nog te veel ouders durven hun kind niet met de fiets naar school sturen omdat ze terugdeinzen voor de heksenketel aan de schoolpoort", zei Weyts daar toen over. Als een toekomstig gemeentebestuur een concreet bedrag voorziet om te investeren in schoolomgevingen, dan legt Vlaanderen daar hetzelfde bedrag bovenop. Op die manier staat het thema ook op de agenda van de gemeenteraadsverkiezingen, want het maakt het aanlokkelijker voor partijen om voorstellen te lanceren.

Maar ook na de gemeenteraadsverkiezingen kan het een hot topic blijven. Bij het begrotingsoverleg voor 2019 moeten de middelen opnieuw worden verdeeld die Vlaanderen geeft aan maatregelen uit het Vlaamse lucht- en klimaatplan. "Ik ga voorstellen om daarmee projecten rond schoolstraten te betoelagen", zegt minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn elk jaar minstens 12.000 vroegtijdige overlijdens in ons land te wijten aan luchtverontreiniging. Uit onderzoek van Greenpeace bleek vorig schooljaar dat in zes op de tien scholen de luchtkwaliteit zorgwekkend tot slecht is.