Direct naar artikelinhoud
onderwijs

Jonge leerkrachten steeds sneller vastbenoemd

Leerkracht.Beeld Hollandse Hoogte / Bert Beelen

Uit de jongste cijfers blijkt dat jonge leerkrachten steeds sneller een vaste benoeming krijgen. Dat moet het tekort mee helpen oplossen. Minister van onderwijs Hilde Crevits wil wel de evaluaties voor vaste benoemingen aanpassen. 

57% van de leerkrachten uit het leerplichtonderwijs die in het najaar van 2017 voor het eerst vastbenoemd werden, was jonger dan 30 jaar. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA). Die cijfers tonen een opvallende stijging in vergelijking met voorgaande schooljaren, reageert Celis tevreden: “Dankzij aanpassingen van de Vlaamse Regering krijgen jonge leerkrachten zo sneller werkzekerheid.”

En dat is geen overbodige luxe, zo blijkt. Gemiddeld trekt een kwart van de leerkrachten in het basisonderwijs na vijf jaar de schoolpoorten achter zich dicht. In het secundair onderwijs stroomt bijna de helft van alle starters uit. Slecht nieuws, zeker omdat de komende jaren het aantal leerlingen zal stijgen en meer oudere leerkrachten met pensioen zullen gaan. "Bovendien", zo zegt minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn leraren ook gegeerd in andere sectoren. Ze zijn communicatief, goed opgeleid, en nu het economisch goed gaat worden ze door bedrijven weggeplukt."

Een acuut lerarentekort komt zo dichtbij: vanaf volgend jaar moeten er jaarlijks vijf- tot zevenduizend leerkrachten bijkomen. Het beroep aantrekkelijker maken is dan ook noodzakelijk, want de instroom van nieuwe leerkrachten boert achteruit.

Celis: “Een hogere werkzekerheid heeft een positief effect op het welbevinden van jonge leerkrachten. Het zorgt er ook voor dat de uitstroom van leerkrachten beperkt is en we dus voldoende leerkrachten in de klas houden. Het is daarom goed dat de benoemingscijfers in de jongste leeftijdscategorieën hoog liggen.” 

Ontslagen

Hilde Crevits (CD&V) wil er wel op wijzen dat het belangrijk is dat de indruk niet ontstaat dat een vaste benoeming iets is voor de eeuwigheid. "Dinsdag gaan we samenzitten met de sociale partners om te kijken of we de evaluatieprocedure niet moeten bijsturen." Want daar loopt het volgens de minister soms fout. Elk schooljaar zijn er 30 tot 35 leerkrachten die ondanks het feit dat ze vastbenoemd zijn, ontslagen worden. "Een ontslag is het ultieme eindpunt, de evaluatieprocedure hoort een instrument te zijn van positief personeelsbeleid. Het evalueren van leerkrachten moet deel uitmaken van het kwaliteitsbeleid van de school," aldus Crevits. "Een evaluatie is een instrument om werkpunten te detecteren. Maar ook de evaluatie zelf is voor verbetering vatbaar", aldus Crevits.

Elk schooljaar zijn er 30 tot 35 leerkrachten die ondanks het feit dat ze vastbenoemd zijn, ontslagen worden

Postdoctoraal onderzoeker Charlotte Struyve (KU Leuven) beaamt dit. "Het huidige evaluatiebeleid is te beperkt. Ik wil zeker niet gezegd hebben dat vastbenoemde leerkrachten op hun lauweren rusten. Maar het is een veelgehoorde klacht van jonge leerkrachten dat ze keihard werken, vaak in versnipperde uurroosters. Terwijl sommige van hun vastbenoemde collega's compleet uitgeblust zijn. Dat is zeer demotiverend. Een vaste benoeming is zeker niet zaligmakend, maar het kan onderdeel zijn van een algemeen verbeterd personeelsbeleid."