Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Francken na kritiek van kinderrechtencommissaris: "Als opgesloten gezin dat wil, is het vrij"

In het gesloten centrum van Steenokkerzeel kunnen sinds kort gezinnen ondergebracht worden. Dat mag echter maximaal voor twee weken.Beeld BELGA

Dat vier kinderen van een Servisch gezin al twintig dagen opgesloten zijn in Steenokkerzeel, is "niet fijn, maar een keuze van de ouders". Dat antwoordt Theo Francken op de kritiek van de kinderrechtencommissaris. "Als ze stoppen met juridische procedures, zijn ze meteen vrij en kunnen ze naar Servië gaan. Een veilig land."

Op 14 augustus werden de moeder en haar vier kinderen tussen één en zes jaar overgebracht naar het gesloten terugkeercentrum voor families in Steenokkerzeel. Het gezin is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land. Twee keer werden ze in een open gezinswoning ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar telkens sloegen ze op de vlucht. De vader zit in de gevangenis wegens diefstal met geweld.

Sinds augustus beschikt het gesloten centrum van Steenokkerzeel over woonunits waar gezinnen ondergebracht kunnen worden. Ze kunnen er maximaal twee weken blijven terwijl de overheid de terugkeer naar hun land van herkomst voorbereidt. Het Servische gezin tekende beroep aan tegen de opsluiting maar dat werd afgewezen door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en door de Antwerpse raadkamer. In de zaak lopen nu nog drie procedures, waaronder een bij de Raad van State en een asielaanvraag door het kind van zes.

Staatssecretaris Theo Francken.Beeld BELGA

Vorige week bezochten de Vlaamse en Waalse kinderrechtencommissarissen het gezin. Bruno Vanobbergen sprak met de moeder en haar kinderen en maakt zich zorgen. "Ze ervaren zware stress. De kinderen zijn bang voor hun toekomst. Het oudste meisje wil gewoon weer met haar vriendjes naar school gaan. Ze gaan naar een land gestuurd worden waar ze niets of niemand kennen. Ze weten niet of ze er veilig zijn, of ze een dak boven hun hoofd zullen hebben. De kinderen zijn zelf nog nooit in Servië geweest. Voor andere gezinnen heeft onze overheid al samen met lokale instanties gezocht naar opvangmogelijkheden ter plaatse."

Doodsangst

De kinderen zijn onderzocht door een kinderarts die werd aangesteld door de advocaten van het gezin. Volgens haar lijden de kinderen psychisch onder de opsluiting. "Het oudste meisje is amper zes jaar. Haar doodsangst wordt heel gedetailleerd beschreven door de kinderarts." Vanobbergen vraagt dat een onafhankelijk team van experts de fysieke integriteit van de kinderen onderzoekt en wijst er ook op dat het gezin volgens de wet slechts veertien dagen kan worden vastgehouden, tenzij in uitzonderlijke situaties. "Dit is het eerste gezin dat in het centrum wordt vastgehouden en de uitzondering wordt al toegepast. In het Verenigd Koninkrijk kunnen gezinnen slechts 72 uren vastgehouden worden."

Bruno Vanobbergen.Beeld Florian Van Eenoo/Photo News
'Ze ervaren zware stress. De kinderen zijn bang voor hun toekomst'
Bruno Vanobbergen, Vlaams kinderrechtencommissaris

'Vertrekweigeraars'

Staatssecretaris voor Migratie en Asiel Theo Francken (N-VA) reageerde in eerste instantie via Twitter. "De kinderrechtencommissaris geeft geen enkele oplossing voor hardnekkige vertrekweigeraars, buiten een kinderpardon. Open grenzen dus." "We moeten toch geen papieren geven aan vertrekweigeraars", vraagt Francken nog.

Twitter bericht wordt geladen...

De stress bij het gezin valt mee, zo blijkt uit een evaluatie door de psychologen die door de Dienst Vreemdelingzaken werden aangesteld. "De situatie is best onder controle. Het is niet fijn om opgesloten te zitten. Maar daar hebben de ouders zelf voor gekozen door te blijven procederen. Als ze daarmee stoppen, is het gezin vrij en kunnen ze vertrekken naar Servië. Dat is een perfect veilig land dat al vele jaren op onze lijst van veilige landen staat."

Bruno Vanobbergen wenste niet meer te reageren op de uitspraken van de staatssecretaris. "Ik blijf bij mijn kritiek."