ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πλάτων -427 έως -347 (80)

Είναι αδύνατο να βελτιωθεί ο κόσμος εάν πρώτα δεν βελτιωθεί ο άνθρωπος.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ


ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ



O Πλάτων ήταν Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, μαθητής του Σωκράτη, δάσκαλος του Αριστοτέλη, ιδρυτής της Ακαδημίας, ενός από τα πρώτα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στον δυτικό κόσμο, συγγραφέας φιλοσοφικών έργων με ασύγκριτη επιρροή στη δυτική σκέψη. Και οι δύο γονείς του άνηκαν στην ελληνική αριστοκρατία, ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν νέος και η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε τον θείο της, έναν πολιτικό και πρεσβευτή στην Περσία. Δύο ήταν τα σημαντικά γεγονότα στην ζωή του Πλάτωνα. Πρώτον η συνάντηση με το μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, του οποίου έγινε γρήγορα μαθητής και στενός συνεργάτης. Το δεύτερο γεγονός ήταν ο Πελοποννησιακός πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη, στην οποία ο Πλάτων υπηρέτησε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 409 και 404 π.Χ. Οι Αθηναίοι ηττήθηκαν και οι Σπαρτιάτες κατέλυσαν την δημοκρατία τους αντικαθιστώντας την με ολιγαρχία. Στην νέα κυβέρνηση των τριάκοντα τυράννων, οι οποίοι μείωσαν δραστικά τα δικαιώματα των Αθηναίων πολιτών, δύο από τους συγγενείς του ήταν εξέχουσες προσωπικότητες, εκείνος δεν συντάχθηκε μαζί τους. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας ετοιμαζόταν για πολιτική καριέρα αλλά η εκτέλεση του Σωκράτη το 399 π.Χ. τον συγκλόνισε τόσο πολύ ώστε αποφάσισε να αφοσιωθεί σε μια ζωή μελέτης και φιλοσοφίας.

Έφυγε πικραμένος από την Αθήνα και ταξίδεψε για 12 χρόνια σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, μελετώντας μαθηματικά με τους Πυθαγόρειους στην Ιταλία, γεωμετρία, γεωλογία, αστρονομία και θρησκεία στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή αμέσως μετά, ξεκίνησε εκτεταμένα την συγγραφή. Κάποια στιγμή γύρω στο 385 π.Χ. επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την Ακαδημία, στην οποία προήδρευσε μέχρι το θάνατό του. Η Ακαδημία λειτούργησε μέχρι το 529 μ.Χ. όταν την έκλεισε ο Ιουστινιανός Α', ο οποίος αντιλαμβανόταν την επιστήμη ως απειλή για τον Χριστιανισμό.

Μετά την εδραίωση της σχολής του στην Αθήνα, ο Πλάτων ξεκίνησε και πάλι τα ταξίδια, σε Αίγυπτο, Κυρήνη, Ιταλία. Το 367 βρέθηκε στις Συρακούσες, καλεσμένος του Δίων, ανιψιού του τυράννου Διόνυσου. Ο Διόνυσος φοβήθηκε συνωμοσία εναντίον του και πούλησε τον Πλάτωνα για σκλάβο. Τον βρήκε στην Αίγινα ο Κυρηναίος φίλος του Αννίκερις και εξαγόρασε την ελευθερία του. Το 362 ο Πλάτων επέστρεψε στην Αθήνα και δεν ξαναέφυγε μέχρι τον θάνατό του το 347. Πέρασε τα χρόνια του με διδασκαλία στην Ακαδημία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων. Το έργο του με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο και άσκησε τεράστια επιρροή τόσο στην αρχαία φιλοσοφία όσο και γενικότερα στη γέννηση της δυτικής φιλοσοφίας. Έγραψε μεταξύ άλλων την «Απολογία του Σωκράτη», η οποία θεωρείται ως μια ακριβή καταγραφή της απολογίας του Σωκράτη στη δίκη που τον καταδίκασε σε θάνατο, το «Συμπόσιο» όπου μιλά για τη φύση του έρωτα, τον «Πρωταγόρα» όπου μεταξύ άλλων θεμελιώνεται η αρχή της πρόληψης του κακού.