A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 



Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Sacrale dimple

 

Wat is een sacrale dimple?
Een sacrale dimple is een putje in de huid boven de bilnaad.

Hoe wordt een sacrale dimple ook wel genoemd?
Het woord dimple betekent putje of gaatje. Het woord sacraal geeft aan dat het putje onder aan de rug zit, ter hoogte van het heiligbeen. Het heiligeen, het onderste stukje van de wervelkolom, wordt ook wel sacrum genoemd.



Sacraal putje
Soms wordt ook het woord sacraal putje gebruikt.

Hoe vaak komt een sacrale dimple voor bij kinderen?
Sacrale dimples zijn niet zeldzaam. Het is niet goed bekend hoe vaak een sacrale dimple voorkomt bij kinderen. Geschat wordt dat bij één op de 25 kinderen een sacrale dimple gevonden wordt.

Bij wie komt een sacrale dimple voor?
Een sacrale dimple is al voor de geboorte aanwezig.
Zowel jongens als meisjes kunnen een sacrale dimple krijgen.

Wat is de oorzaak van het ontstaan van een sacrale dimple?
Aanlegfout
Een sacrale dimple is het gevolg van een aanlegfoutje van de rug. Heel vroeg tijdens de ontwikkeling van het kind kort na de bevruchting is de aanleg van de rug een gootje die zich sluit tot een buis (neurale buis). Wanneer dit sluiten niet goed verloopt, blijft een deel van de buis open waardoor er een open plek in de rug te zien is.

Spina bifida
Een grote opening in de rug zorgt voor het ontstaan van een open ruggetje, ook wel spina bifida genoemd. Wanneer er een heel klein probleem is met sluiten van de rug, kan een sacrale dimple ontstaan. Een sacrale dimple is dus een hele lichte vorm van een open ruggetje.
Kinderen met een groot putje, een putje zonder zichtbare bodem, een putje die hoog boven de bilnaad ligt of andere huidafwijkingen naast het putje hebben een grotere kans om behalve het putje andere tekenen van een open ruggetje te hebben zoals een spina bifida occulta, diastematomyelie of een tethered cord syndroom. Dit komt bij een op de 100 kinderen met een sacrale dimple voor, bij 99 van de 100 kinderen dus niet.

Wat zijn de symptomen die horen bij een sacrale dimple?
Putje net boven de bilnaad
Een sacrale dimple geeft een zichtbaar putje net boven de bilnaad. De putjes zijn meestal kleiner dan 5 mm. Meestal is het putje huidkleurig. Vaak is de bodem van het putje zichtbaar.
De meeste putjes liggen binnen een afstand van 2,5 centimeter van het poepgaatje.

Geen andere klachten
Het merendeel van de kinderen (99 van de 100 kinderen) met een sacrale dimple heeft geen andere klachten en gaat deze ook nooit krijgen.
Kinderen die een groot putje hebben (groter dan 5 mm), een putje hebben wat ver boven de bilnaad ligt  (meer dan 2,5 cm van het poepgaatje af) of een putje hebben zonder zichtbare bodem hebben een verhoogde kans om ook andere problemen te hebben zoals een tethered cord syndroom.

Andere huidafwijking
Bij een klein deel van de kinderen zijn behalve de dimple ook nog andere huidafwijkingen zichtbaar onder op de rug, zoals een plukje haar, zwelling van de huid rondom het putje, een huidaanhangseltje, een rode of witte verkleuring van de huid.  Deze kinderen hebben een vergrote kans om ook andere problemen te hebben zoals een tethered cord syndroom.

Bilnaad
Een scheve bilnaad of een gevorkte bilnaad maakt ook de kans groter dat er sprake is van een onderliggend tethered cord syndroom.

Tethered cord syndroom
Een tethered cord syndroom kan symptomen geven zoals het lopen op de tenen, pijn in de benen, het ontstaan van holvoeten en problemen met zindelijk worden.

Infectie
Er bestaat een kleine kans dat er een infectie ontstaat van de sacrale dimple. Een infectie zorgt voor roodheid en zwelling van de huid rondom de sacrale dimple. Ook kan er gelig vocht uit de dimple komen.  Een infectie van de dimple moet spoedig behandeld worden, omdat een infectie heel zelden zich zo ver kan uitbreiden dat er een hersenvliesontsteking ontstaat.

Hoe wordt de diagnose sacrale dimple gesteld?
Verhaal en onderzoek
Op grond van het verhaal en het aanwezig zijn van een putje boven de bilnaad kan de diagnose sacrale dimple worden gesteld.  Meestal is het niet nodig om ander onderzoek te verrichten. Dit is alleen nodig wanneer er naast de sacrale dimple andere huidafwijkingen zichtbaar zijn, wanneer de dimple hoog boven de bilnaad is of groot is of wanneer er afwijkingen zijn bij het lichamelijk onderzoek.

ECHO onderzoek
Een snelle niet belastende manier om te kijken of er andere afwijkingen zijn naast het putje is een ECHO van de wervelkolom. Met een ECHO kan bijvoorbeeld gezien worden of er sprake is van het niet gesloten zijn van de wervelbogen van de wervels. Het is met ECHO onderzoek niet goed mogelijk om naar de zenuwen en naar het ruggenmerg te kijken. Wel is het mogelijk om te zien of het filum terminale verdikt is, waar de conus van het ruggenmerg eindigt en hoe de subarachnoidale ruimte er uit ziet. Wanneer ECHO onderzoek afwijkingen laat zien aan deze structuren, dan zal een MRI scan van de wervelkolom gemaakt worden.
Een ECHO onderzoek heeft alleen meerwaarde wanneer het wordt uitgevoerd voor de leeftijd van vier maanden en in een centrum waar de echoscopisten ervaring hebben met uitvoeren van dit type echo’s. Er kan rustig gewacht worden met het maken van de ECHO tot de baby een maand oud is, afwijkingen zijn dan nog beter te zien dan wanneer de ECHO wordt gemaakt voor de leeftijd van 1 maand.

MRI wervelkolom
Op een MRI van de wervelkolom kan gekeken worden of er andere aanlegstoornissen van de rug of van het ruggenmerg en de zenuwen in de rug te zien zijn. Kinderen met een sacrale dimple zonder voelbare bodem of een sacrale dimple die hoog boven de bilnaad ligt hebben een verhoogde kans op de aanwezigheid van bijvoorbeeld een tethered cord syndroom

Hoe wordt een sacrale dimple behandeld?
Geen behandeling
Een sacrale dimple met een zichtbare bodem hoeft geen behandeling.

Goed schoonhouden
Het is wel belangrijk om het putje goed schoon te houden. Anders kan er gemakkelijker een infectie van het putje ontstaan.

Tethered cord syndroom
Wanneer er sprake is van een tethered cord syndroom zal een kinderneurochirurg bekijken of een operatie hiervan noodzakelijk is en op welke leeftijd deze operatie het beste uitgevoerd kan worden. Soms wordt deze operatie gedaan voordat er klachten zijn van een tethered cord syndroom (een zogenaamde preventieve operatie), andere neurochirurgen adviseren alleen te opereren wanneer er klachten ontstaan van het tethered cord syndroom.

Contact met andere ouders
Door het plaatsen van een oproepje op het forum van deze site kunt u proberen in contact te komen met andere kinderen en hun ouders die ook te maken hebben met een sacrale dimple.

Wat betekent het hebben van een sacrale dimple voor de toekomst?
Geen gevolgen
De meeste kinderen hebben geen last van het hebben van een sacrale dimple en gaat er ook nooit last van krijgen.

Tethered cord syndroom
Een tethered cord syndroom kan zorgen voor het ontstaan van klachten zoals problemen met het zindelijk worden of pijn in de benen. Door een tethered cord te behandelen wordt geprobeerd deze problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Infectie
Een klein deel van de kinderen met een sacrale dimple krijgt tijdens of na de tienerleeftijd en infectie op van de sacrale dimple. Er kan dan gemakkelijk een abces ontstaan onder de huid van de dimple. Dit zorgt voor een pijnlijker warme zwelling rondom het gebied van de dimple.

Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans om ook een sacrale dimple te krijgen?
De oorzaak van het ontstaan van een sacrale dimple is niet bekend. Erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een sacrale dimple naast nog allerlei andere veelal nog niet bekende factoren. Dit maakt dat broertjes en zusjes een licht verhoogde kans hebben om ook een sacrale dimple te krijgen.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.

Heeft u foto's die bepaalde kenmerken van deze aandoening duidelijk maken en die hier op de website mogen worden geplaatst, dan vernemen wij dit graag.

Links
www.knnn.nl
(Kinderchrirugisch netwerk Nederland)
www.nvvn.org
(Nederlandse vereniging voor neurochirurgie)

Referenties
1. The simple sacral dimple: diagnostic yield of ultrasound in neonates. Kucera JN, Coley I, O'Hara S, Kosnik EJ, Coley BD. Pediatr Radiol. 2015;45:211-6
2. Sacral Dimple. Khairy S, Azzubi M. World Neurosurg. 2017;101:811.e7-811.e8
3. Optimal Timing of Spinal Ultrasound Evaluations for Sacral Dimples in Neonates: Earlier May Not Be Better. Cho HH, Lee SM, You SK. J Ultrasound Med. 2019;38:1241-1247
4. Filum terminale lipoma revealed by screening spinal ultrasonography in infants with simple sacral dimple. Oh JE, Lim GY, Kim HW, Kim SY. Childs Nerv Syst. 2020;36:1037-1042
5. International survey on the management of lumbosacral cutaneous stigmata in infants with suspected occult spinal dysraphism. Svokos K, Batista-Silverman L, Graber SJ, O'Neill BR, Handler MH. J Neurosurg Pediatr. 2021;28:592-599

Auteur: JH Schieving

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022 voorheen: 27 juli 2022 en 12 januari 2019

 

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.