Premierul Dăncilă a declarat marți seară, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele Parlamentului Europenan, Antonio Tajani, că activarea Articolului 7 nu poate deveni o realitate, iar în România nu este încălcat statul de drept.

"Eu consider că România nu trebuie să se gândească la aliați, pentru că activarea Articolului 7 nu poate deveni o realitate. În România nu este încălcat statul de drept. Nu putem vorbi despre activarea Articolului 7 în această situație. Nu aș vrea să punem România alături de Polonia, Ungaria și nu aș vrea să vorbim despre acest lucru, pentru că în România este respectat statul de drept și nu cred că este utilă o discuție care să reliefeze acest aspect", a declarat Viorica Dăncilă, întrebată cine ar putea fi aliații României la un posibil vot privind activarea Articolului 7.

Ce prevede Articolul 7 din Tratatul UE

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru. 

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.